WWII
German Ration Recipes- from Original Wartime Wehrmacht CookbooksField
Kitchen Recipes- from "Fleischlose und fleischarme Feldkuechengerichte"
by Richard Schielicke Published
by E. S. Mittler & Sohn, Berlin 1942.
Ίσως υπάρχουν κάποια λάθη στη εκτέλεση των συνταγών κατά τη μετάφραση, δεν είμαι και ο Μαμαλάκης.
Pichelsteiner Gemuesetopf
30 γραμμάρια βοείου κρέατος
Έως 400 γραμμάρια λάχανο Σαβοΐας και λευκό λάχανο
Έως 400 γραμμάρια λαχανικά σούπα (καρότα, σέλινο, πράσο, κλπ.)
Έως 500 γραμμάρια πατάτες
5 γραμμάρια λίπους
Πασπαλίστε με αλάτι, λίγο πιπέρι και φρέσκο ψιλοκομμένο χόρτα (μαϊντανός, σκαντζίκι, σχοινόπρασο)
κόβετε το βόειο κρέας, και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε λίγο νερό (περίπου 1/8 λίτρου). Καθαρίστε τις φλούδες των λαχανικών και των πατατών, κόβουμε το λάχανο σε όχι πολύ μεγάλο μέγεθος --ορθογώνια κομμάτια, κόψτε τα λαχανικά και τις πατάτες και τα ανακατέυεται όλα. Καλό είναι να μαγειρευτούν μερικά από τα λαχανικά σε λίπος και να τα προσθέσετε αργότερα για μια πληρέστερη γεύση. Όταν όλα γίνουν, πασπαλίστε με τα βότανα και τα μπαχαρικά.
Καρότα με πατάτες και χοιρινό
30 γραμμάρια χοιρινό
600 γραμμάρια καρότα
400 γραμμάρια πατάτες
5 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια
Περίοδος με αλάτι και ψιλοκομμένο μαϊντανό
Κόβουμε σε κύβους το χοιρινό κρέας, το μαγειρέυεται στο λίπος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, προσθέστε λίγο νερό (περίπου 1/8 λίτρου) και βράζουμε για περίπου 30 λεπτά. Καθαρίστε και κόψτε τα καρότα, καθαρίστε και κόψτε τις πατάτες σε κύβους, και προσθέστε τα στην κατσαρόλα. Όταν όλα είναι μαγειρεμένα, πασπαλίστε με άφθονο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Μπιζέλια με πράσο και σέλινο
έως 100 γραμμάρια μπιζέλια
έως 200 γραμμάρια πράσο και σέλινο
έως 300 γραμμάρια πατάτες
100 γραμμάρια λίπους
Πασπαλίστε με αλάτι και φρέσκα ψιλοκομμένα βότανα (μαντζουράνα, μαϊντανό, σχοινόπρασο)
Πλένετε τα μπιζέλια και τα βράζουμε για 1 ώρα περίπου στο 1/4 λίτρο νερό . Πλένουμε το πράσο και σέλινο και το κόβουμε σε λωρίδες, μέρος απο το πράσο και σέλινο το ψήνουμε στο λίπος και τα προσθέτουμε με το υπόλοιπο πράσο και σέλινο με τα μπιζέλια, μαζί με τις καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες. 15 λεπτά πριν το σερβίρετε, προσθέστε την μαντζουράνα, και στο τέλος, πασπαλίστε με τα βότανα.
Μακαρόνια με λαχανικά
έως 75 γραμμάρια μακαρόνια σπαγγέτι ή
1/4 ανάμικτα λαχανικά σε κονσέρβα ή το ισοδύναμο σε φρέσκα λαχανικά
5 γραμμάρια λίπους
5 γραμμάρια κρεμμύδια
10 γραμμάρια πάστα ντομάτας
πασπαλίστε με αλάτι και φρέσκο ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, σχοινόπρασο, φραγκομαϊντανό ή άγρια χόρτα)
Αδειάστε και στραγγίξτε τα ανάμικτα λαχανικά κονσέρβας . Σπάστε τα μακαρόνια , τα βράζουμε για περίπου 10 λεπτά σε περίπου 0,3 λίτρα ζωμό και το στραγγισμένο υγρό από τα λαχανικά . Ψήνουμε τα κρεμμύδια στο λίπος και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με τα λαχανικά και τα μαγειρεύουμε μέσα. Στο τέλος βάζουμε την πάστα ντομάτας και ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Brown Potatoes with Pickles
Έως 1000 γραμμάρια πατάτες
10 γραμμάρια λίπους
5 γραμμάρια κρεμμύδια
10 γραμμάρια αλεύρι
1/2 λίτρο ζωμού
50 γραμμάρια pickless
Πασπαλίστε με αλάτι, ξύδι, θυμάρι
Βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα για, τις ξεφλουδίζουμε και φέτες σε όχι πολύ λεπτές φέτες. Ζεσταίνετε το λίπος στην κατσαρόλα, προσθέστε το αλεύρι, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα ψήνεται , στη συνέχεια, προσθέστε το ζωμό. Μόλις πάρει βράση, προσθέτουμε τα καρυκεύματα, στη συνέχεια, προσθέστε τις πατάτες στη σάλτσα αυτή. κόψτε τα τουρσιά και προσθέστε τα λίγο πριν το σερβίρισμα. Το πιάτο μπορεί επίσης να παρασκευαστεί χωρίς τουρσιά.
Πατάτες με σάλτσα Herb
Έως και 1.000 γραμμάρια πατάτες
5 γραμμάρια κρεμμύδια
10 γραμμάρια λίπους
5 γραμμάρια αλεύρι
0,5 λίτρα
βοδινό κρέας απόθεμα των οστών, ή νερό και σούπα καρύκευμα
ρίξτε αλάτι και ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, σχοινόπρασο, άνηθο, σκαντζίκι, κλπ.)
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ψήνουμε στο λίπος, προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε μαζί, αλλά να μην ροδίσουν . Χρησιμοποιήστε αυτό ως ρου να δεσμεύει τον ζωμό σε μια σάλτσα, προσθέτουμε τις καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους πατάτες και μαγειρεύουμε μέχρι αργά μέχρι να γίνει. Στο τέλος, πασπαλίστε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και αν έχετε , προσθέστε ψιλοκομμένα τουρσιά, τουρσί χυμό ή λίγο ξύδι για γεύση.
Γλυκόξινες Φακές
120 γραμμάρια φακές
300 γραμμάρια πατάτες
5 γραμμάρια λίπους
10 γραμμάρια φρέσκα λαχανικά σούπας (καρότα, σέλινο, πράσο)
Πασπαλίστε με αλάτι, ξύδι, ζάχαρη και φρέσκο ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, σχοινόπρασο, κλπ.)
Ξεπλύνετε και καθαρίστε τις φακές, προσθέτουμε το ¼ λίτρο ζωμό ή το νερό και αφήνουμε να πάρει βράση. Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες και μετά από 30 λεπτά βρασμού, τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Καθαρίζετε τα λαχανικά σούπας,τα ψιλοκόβεται, και τα ψήνουμε στο λίπος και στη συνέχεια τα προσθέστε στην κατσαρόλα και τα μαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά. Βάζουμε λίγη καφέ ζάχαρη σε μια κατσαρόλα, προσθέστε το ξύδι και ανακατέψτε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Στο τέλος, τις φακές τις αναμειγμίουμαι με αυτό το μείγμα και τα ψιλοκομμένα μυρωδικά.
Χυλοπίτες με πράσο και σέλινο
Έως 120 γραμμάρια ζυμαρικά
100 γραμμάρια πράσο
150 γραμμάρια σέλινο
5 γραμμάρια λίπους
2 γραμμάρια καρυκεύματα σούπα
αλάτι και φρέσκα ψιλοκομμένα βότανα
Καθαρίστε το πράσο και σέλινο, τα ψιλοκόβεται σε κύβους ή κομμένα σε λωρίδες, και σε περίπου 0,4 λίτρα ζωμό ή νερό τα βράζουμε μέχρι να γίνουν. Για καλύτερη γεύση, μαγειρέψτε μέρος των λαχανικών στο λίπος. Στη συνέχεια, προσθέστε τα ζυμαρικά, και πάλι το αφήνουμε να πάρει βράση και τα μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν. Στο τέλος ρίξτε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και μπαχαρικά σούπας.
Κριθάρι με Pickles
30 γραμμάρια μοσχάρι ή καπνιστό βοδινό κρέας
80 γραμμάρια κριθάρι
300 γραμμάρια πατάτες
50 γραμμάρια τουρσιά
5 γραμμάρια φρέσκα κρεμμυδάκια
αλάτι και ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, εστραγκόν)
κόψτε το κρέας και ψήστε το σε λίπος, και βάλτε περίπου 0,4 λίτρα νερού με το εμποτισμένο κριθάρι, και τα βράζουμε για περίπου 1 ώρα. Ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τα ψήνουμε στο λίπος, καθαρίζεται και κόβετε τις πατάτες, και τις προσθέτετε στην κατσαρόλα. Βράζουμε μέχρι να γίνουν. Στο τέλος, πασπαλίστε με ψιλοκομμένο τουρσί και ψιλοκομμένα μυρωδικά.